'
'La chanson de Roland' en Vlaanderen
,
De tekst is voorlopig verdwenen. De afbeeldingen laat ik nog staan. De bedoeling is dat er een nieuwe versie komt van dit artikel op academia.edu. Ik was niet zo tevreden met de uitgelegde woordenschat van het 'Chanson de Roland' waardoor ik dat aan het herwerken ben. Ik zal tezelfdertijd een aantal nieuwe zaken toevoegen. Zodra de nieuwe tekst klaar is, zet ik hier het adres waar dit te lezen valt. De tekst zal ik ook in het Engels vertalen.
Gelukt!
Voor wie niet van uitgebreide geschiedenis en details houdt, is deze tekst een marteling. Voor de geïnteresseerde lezer die houdt van (Vlaamse) zaken die lang geleden gebeurden is dit wellicht een flinke maar boeiende kluif. Een nieuw uitgebreid artikel van mij: De Germaanse omgeving van Karel de Grote, het ‘chanson de Roland’ en de geleidelijke verfransing. Also available in English!
Met dit hernieuwd artikel wil ik de Germaanse wereld van Karel de Grote beschrijven. Aan de hand van het latere ‘Chanson de Roland’ probeer ik ook te begrijpen hoe West-Europa geleidelijk verfranste en waarom. Veel woorden in het lied blijken uit de Dietse woordenschat afkomstig te zijn. De namen en plaatsen in het lied zijn ook niet zomaar gekozen. Ze getuigen nog van de Germaanse wereld van voor de verfransing. Wanneer die woorden door een West-Germaanse bril worden bekeken en bestudeerd, zijn er een heel aantal zaken die veel duidelijker naar voor komen dan eerst gedacht. Zo zelfs dat we voor de streek waar het lied ontstond moeten kijken naar wat Vlaanderen zou worden en eigenlijk al was.
De afbeeldingen die hier stonden, laat ik staan. In de artikels zijn ook ander afbeeldingen te zien.
Link naar het Nederlands
Link naar het Engels (English version)
Karel de Grote met de groene orieflambe (glasraam Kathedraal van Chartres)
Roeland
De dood van Roeland (Gautier(41)
Roeland met zijn Durendal (glasraam Chartres)
Uit het Stavelot triptiek: Constantijn met groene banier, 12de eeuw (Pierpont Morgan Library)
Karel de Grote ontvangt de groene oriflamme, 9de eeuw (San Giovanni Rome)
Tekening van een verdwenen glasraam uit Saint-Denis, naar Montfaucon.
(Merk de gelijkenis met het Stavelot triptiek)
Constantijn ontvangt de rode oriflamme (San Giovanni Rome)
Slag van West-Rozebeke
Oude Franse postkaart
Veel leesgenot!
'
Maak jouw eigen website met JouwWeb