Een mozaïekje in Duitsland
Oudste tijden in Vlaanderen
Liederik, 792-836 (?) staat in veel geschiedenisboeken vermeld als de eerste gouverneur (1) van de 'pagus flandrensis'. Hij was volgens de overleveringen gehuwd met Rithilde, zuster van de Frankische koning Dagobert (711-715). Men laat hem geboren worden in de buurt van Laon en sterven in Harelbeke. Samen met Karel de Grote bestreed hij de Saksen en zegevierde na een felle kamp over de krijgers van de Saks Widukind of Wittekind (743-807). Karel de Grote gaf zijn leenman een groep krijgsgevangen Saksen om ze (volgens Wikipedia) in te burgeren in hun nieuwe vaderland langs de boorden van de Leie. (3) Onze oudste vertegenwoordigers waren 'waldheren', gekozen heren of gouverneurs. (geen woudheren of forestiers) Zij horen in dezelfde categorie thuis als andere Germaanse heersers die door hun volk werden verkozen (gewald) en die hun volk bestuurden (walden). Liederik wordt vermeld als graaf van Harelbeke, maar het is niet zeker of hij een historisch figuur is, dan wel een latere 'uitvinding' ter meerdere ere en glorie van de start van de geschiedenis van Vlaanderen. In eigentijdse documenten wordt hij niet vermeld. Maar in de latere middeleeuwen beschouwde men hem als de voorouder van Boudewijn I van Vlaanderen. De veertiende eeuwse Jan Iperius, abt van de Sint-Bertijnsabdij van Sint-Omaars, schrijft in zijn 'Chronica monasterii Sancti Bertini' over Liederik van Harelbeke 'Hic arma detulit auri et lazuri distincta pyramidibus in umbonis centro scuto rubeo iunctis. Ipse est stipes et radix a quo Flandriae comites processerunt, qui omnes hec armorum detulerunt usque ad Philippum, qui aurum cum nigro leone sua probitate conquisivit (4) (Dit wapen toonde verschillende gouden en lazuren piramides samenkomend in een rood hartschild. Al de graven van Vlaanderen droegen dit wapen tot aan Filips van de Elzas, die een zwarte leeuw op goud veroverde.)
Reconstructietekeningen van de verdwenen grafsteen en wapenschilden van Willem Clito te Sint-Omaars (5).
Teruggevonden versies (13) van het Vlaamse schild op internet:
Saksenland
Volgens mij gebeurde het mengen van de Saksen vanuit Normandisch en Picardisch Saksenland en ging het niet alleen richting Vlaanderen, maar vooral richting Duitsland, waar heel lang geleden de Saksen misschien vandaan kwamen (14). Nadat Karel de Grote de Saksische opstand had neergeslagen en de Saksische leider Widukind in het jaar 785 was gedoopt, kreeg Willehad de mogelijkheid om zijn missiewerk uit te breiden naar het nieuwe Saksenland. en werd hij in Worms tot bisschop gewijd. Zijn diocees werd een Saksisch-Fries gebied aan de Wezer. Met Karel de Grote zouden dus veel Saksen weer in 'Duitsland' aankomen, gedwongen. Voor de tiende eeuw werd in Duitse teksten niet over Saksen geschreven. Daarom durf ik de kronieken die schrijven over 797 en later anders interpreteren: Karel overwinterde in Herstal en wilde een gelijke behandeling tussen Franken en Saksen in een streek waar altijd opstand dreigde. Hij nam herrieschoppende Saksen gevangen en verving ze door vrije Franken om verdere onlusten te vermijden. Hij trachtte door gedwongen dopen de Saksen in het Frankische rijk te integreren. Hij deporteerde daarbij ook koppige Saksen naar o.a. 'Noord-Duitsland'. Duitsland omschrijft dit als een herbevolken van een bestaand Saksenland. Zo werden Saksische gebieden tussen de Rijn en de Elbe aan Karels rijk toegevoegd tijdens zijn regering. Het is ook zo dat de taal (Nederduits) in die gebieden tot op vandaag de dag nog altijd goed te begrijpen is voor een niet gespecialiseerde (West-)Vlaming. In de winter van 797-798 sloeg Karel de Grote bv. zijn 'legerkamp' op in Herstelle (klein legerkamp), net bij de Wezer. Het landschap bij de Wezer herinnerde hem waarschijnlijk aan zijn thuis in Heristal (Herstal, legerkamp aan de Maas) vandaar 'Heristal Saxonicum'. Het 'Herstelle van de Saksen' was een kleine nederzetting in de buurt van wat nu nog 'Burgfelsen' heet. Het kamp lag waarschijnlijk waar zich nu het klooster en het kasteel bevinden.(2) Als dat een meegebracht toponiem was, kan de riviernaam dat ook zijn geweest. Van de Wisera (Oise) waar de oude Saksen zaten tot de Duitse Weser/Wezer lijkt hier mogelijk.
'Herstelle van de Saksen': Had hij Saksen mee die zich daar met hun naam hebben moeten settelen? Bij nader onderzoek vindt men verschillende toponiemen met eenzelfde oorsprong als in de Zuidelijke Nederlanden. Bv.: Corbie-Corbie Ditfurt-Dietvoort (15) Hanenkamp-Hanekamp Oldenburg-Oudenburg Rosendal-Rosendael Sandgate-Sangatte Stade-Staden Stapel-Etaple Steenkark-Steenkerke...
De neef van Karel de Grote, Adalhart van Huise, monnik in de abdij van Corbie aan de Somme, bracht bij het stichten van een nieuwe abdij aan de Weser/Wezer in 816 ook de naam mee van zijn abdij. (niet omgekeerd!) Hij stichtte 'Corbeia Nova', nieuw Corbie, later beter gekend als Corvey. Ansgarius (Anscharius, negende eeuw) apostel van het Noorden, maar afkomstig uit de Zuidelijke Nederlanden, werd bv. monnik in het oude Corbie (Picardië) en het nieuwe Corbie (Westfalen). In het West-Vlaamse Torhout schreef zijn opvolger Rembertus, zijn hagiografie.
De eerste oosterse, 'Duitse' Saksische koning komt trouwens pas na het tijdperk van Karel de Grote: koning Hendrik I (876-936) die met Mathilde trouwde. Die Saksen hadden zich in die negende eeuw meer en meer ingespannen om de macht te veroveren in deze gebieden. Koningin Mathildes ouders waren de West-Saksische graaf Diederik en Reinhilde, van Friese en 'Deense' afkomst. Zoon Otto I trouwt met een Westerse prinses: de Engelse Editha van Wessex, de halfzuster van de Angelsaksische koning Aethelstan. Liudolf, 806-866 (?) wordt vanaf 840 vermeld als graaf in Saksen. Vanaf 850 wordt hij ook genoemd als hertog van de Oost-Saksen (dux orientalis Saxonum) Waar lag West-Saksen?
Noord-Duits Saksenland
Stade ligt in het 'Oude Land' van de Saksen. Die naam werd gebruikt door kolonisten uit de Nederlanden die zich hier kwamen vestigen, volgens de overleveringen in de 12e eeuw. Moerassen werden toen aangepakt om er landbouwgrond van te maken, o.a. door sluizen en dijken aan te leggen. Waar al bewoning en landbouw aanwezig was, werd het 'Oude Land' genoemd. Het 'Nieuwe Land' moest toen nog worden bewerkt. Bij het water kwamen havens om handel te drijven. De kolonisten uit de Nederlanden werden waarschijnlijk 'aangetrokken' door de graaf van Stade en later door Hendrik de Leeuw.
Het voorbeeld 'Staden'
De 'Schwedenschanze' en de 'Burgwall' in het Ohle dörp (20)
1. Forestier is een foute vertaling, zie: http://laaglandsinfo.jouwweb.be/normandia bij 'gevarieerde verhalen'.
Maak jouw eigen website met JouwWeb